ÇAMAŞIR MAKİNESİ DETERJAN ALMIYOR, NE YAPMALI?

 

Söz konusu çamaşır makinesi arızaları olunca çamaşır makinesinin deterjan gözünde deterjan kalıyor veya çamaşır makinesi deterjan bölümü su almıyor gibi sorunlar en yaygın sorunların başında geliyor. Genellikle çamaşır makinesinin su kanallarıyla ilgili olarak meydana gelen bu gibi problemlerin çözümü için yapmanız gerekenlerin hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.

Sorunsuz bir makine için periyodik kontrol

Çamaşır makinesi deterjan almıyor nedeni nedir diye düşünüyorsanız problemin kaynağına inmeniz gerekebilir. Arızanın nereden kaynaklandığını öğrenerek çamaşır makinenizin eski performansına kavuşmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

  • Su giriş hortumunu temizleyin

Deterjan gözünde deterjan kalması veya bu bölgeye suyun ulaşamaması makinenin su giriş hortumundaki arızalardan kaynaklanıyor olabilir. 

  • Öncelikle su giriş hortumunun katlanıp katlanmadığını kontrol ederek doğru pozisyona almanız gerekiyor. 
  • Daha sonra hortumu ve su giriş filtresini temizlemek için makinenin arkasında bulunan su giriş hortumunu hem musluktan hem de makineden sökmelisiniz. 
  • Ardından ise hortumun makineye bağlandığı kısımdaki su filtresini çıkararak birikmiş kirleri bir fırça yardımıyla temizleyerek sorunun çözümüne bir adım daha yaklaşabilirsiniz. 

Bu uygulamayı yaparken muslukların kapalı olduğundan emin olmalısınız. 

  • Deterjan haznesini temizleyin

Su giriş hortumunu ve filtresini temizlemenize rağmen deterjan haznesine yeterli su aktarımı sağlanamıyorsa problem haznedeki tıkanmalardan kaynaklanıyor olabilir. 

  • Deterjan haznesini yumuşatıcı gözünün üstünde yer alan renkli mandala bastırarak makineden ayırmanız gerekiyor. 
  • Haznede biriken kireç ve deterjan tortularını sert bir fırça yardımıyla temizledikten sonra makinede bulunan hazne yuvasının temizliğine geçebilirsiniz. 
  • Deterjan haznesinin girdiği bölümün tavanında yer alan su püskürtme kanallarında herhangi bir tıkanma varsa bir diş fırçası yardımıyla bu bölgeleri temizleyebilirsiniz. 

 

  • Su basıncını kontrol edin
    • Çamaşır makinelerindeki su arızalarının sebeplerinden biri de yetersiz su basıncı. Çamaşır makineleri etkili bir şekilde çalışabilmek için yüksek basınçlı suya ihtiyaç duyuyor. Su giriş musluğunu tamamen açmanıza rağmen yeterli basıncı elde edemiyorsanız bir su basınç regülatörü satın alarak makinenin ihtiyacı olan su basıncını sağlayabilirsiniz. 

Çamaşır makinesi deterjanı neden eritmiyor diye düşünüyorsanız problem kullandığınız deterjandan da kaynaklanıyor olabilir. Toz deterjanları kapalı bir kutuda, nemsiz ve kuru bir ortamda muhafaza ederek mevcut akışkanlıklarını koruyabilirsiniz. Aksi takdirde nemli deterjanların bir kısmı tortulanarak haznede birikebilir. Nemli deterjanlar çamaşırların etkili bir şekilde yıkanmasını engelleyeceği gibi deterjan haznesinde birikerek tıkanmalara da sebep olabilir. 

Tüm çabalarınıza rağmen sorun ortadan kalkmadıysa makinenin ana kart, pompa filtresi veya su girişi ventili bölümünde arızalar meydana gelmiş olabilir. Bu gibi ciddi arıza durumlarında yetkili servisi arayarak profesyonel yardım almanız gerekiyor.

Uzun ömürlü makine için Calgon kullanın!

Çamaşır makineleri her yıkamada kireç oranı yüksek sulara ve borularda deterjan birikmesine maruz kaldığı için sık sık arızalanabiliyor. Yıkamanın ardından çamaşırlardan arta kalan kir ve tortular makinenin filtrelerinde ve borularında birikiyor. Zamanla kötü kokulara ve makine arızalarına sebep olan bu durumu bertaraf etmek için yumuşak su kullanmak gerekiyor. 

Türkiye’deki suların %83’ü magnezyum ve kalsiyum oranı yüksek sert sulardan oluştuğu için geriye tek çözüm kalıyor: Calgon kireç önleyici kullanmak. Calgon 3’ü 1 arada kireç önleyicinin formülünde kireç karşıtı yoğunlaştırılmış aktifler bulunuyor. Bu sayede sert suları yumuşatarak kireçli suları makinenizden uzak tutan Calgon ile makinenizin önemli parçalarını koruyabilir ve deterjan alımını engelleyen boru tıkanmalarının önüne geçebilirsiniz.

Kiri ve kokuyu önleyici etkisi de bulunan Calgon 3’ü 1 Arada Kireç Önleyici Tablet’i her yıkamada deterjan gözüne bir adet ekleyerek kullanabilirsiniz. Eğer toz yerine jel deterjan kullanıyorsanız tableti doğrudan tamburda bulunan çamaşırların üzerine ekleyebilirsiniz. 3’ü 1 arada özelliğe sahip Calgon 3’ü 1 Arada Kireç Önleyici Toz ise ana yıkama haznesine veya deterjanın üzerine eklenerek kullanılıyor. Orta sertlikte sular için 38 g, yüksek sertlikte sular için ise 76 g Calgon kullanmanız gerekiyor.