ÇAMAŞIR MAKİNESİ FİLTRESİ NASIL TEMİZLENİR?

 

Çamaşır makinelerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bazı parçaların periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Çamaşır makinesi bakımı denince akla ilk olarak tambur veya deterjan gözü temizliği gelse de düzenli olarak temizlenmesi gereken parçalardan biri de çamaşır makinesi pompa filtresi. 

Giysilerdeki tel toka, bozuk para veya diğer kir kalıntılarının pompa motoruna ulaşmasını önleyen bu filtre temizlenmediği takdirde daha büyük sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Yıkama sonrası çamaşırlarınızı fazla ıslak olarak alıyorsanız veya makineniz su boşaltmıyorsa çamaşır makinesi filtresi için temizlik vakti gelmiş olabilir.

Filtre temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Filtre temizliğine geçmeden önce çamaşır makinesi filtresi nerede sorusunu cevaplamakta yarar var. Filtreler genellikle makinenin ön yüzünde, yere yakın kısımda bulunan kapağın içinde yer alıyor. Şimdi gelelim çamaşır makinesi filtresi temizliği için yapmanız gerekenlere...

  • Filtre temizliğine başlarken ilk olarak fişin prize takılı olmadığından emin olmalısınız. Temizlik sırasında olası bir tehlikeyle karşılaşmamak için makinenin içindeki suyun soğumasını beklemekte yarar var. Son yıkamanın üzerinden birkaç saat geçmesi bunun için yeterli bir süre. 
  • İnce bir tornavida veya çubuk yardımıyla filtre kapağını açtıktan sonra makinenin modeline göre karşınıza pompa filtresinin yanında bir de çamaşır makinesi su filtresi ile karşılaşabilirsiniz. Pompa filtresini çıkarmadan önce bu tahliye borusunun tıpasını çıkarıp makinenin içindeki suyu boşaltmanız gerekiyor. Su tahliyesini gerçekleştirirken yere bir havlu serebilir veya yanınızda kova bulundurabilirsiniz. 
  • Makinedeki suyu tahliye ettikten pompa filtresini yerinden çıkarmak için belirtilen yöne doğru çevirmelisiniz.
  • Pompa filtresini çıkardıktan sonra biriken kirleri ve tüy birikintilerini kağıt havlu yardımıyla aldıktan sonra filtreyi suyun altında yıkayabilirsiniz. Eğer filtrede yabancı cisimler birikmişse bir fırça yardımıyla daha detaylı bir temizlik yapabilirsiniz. 

Filtre ömrünü uzatmak için ne yapılmalı?

Çamaşır makineleri oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için arızalar meydana geldiği anda müdahale etmek gerekiyor. Eğer makinenizde aşırı titreşimler, son sıkma döngüsünün ardından fazla ıslak kıyafetler veya su tahliyesiyle ilgili sorunlar fark ediyorsanız, filtreniz tıkanmış olabilir. 

Ancak çamaşır makinesi filtresini temizlemek için bu belirtilerin ortaya çıkmasını beklemenize gerek yok. Kıyafetlerdeki yabancı cisimlerin pompa motoruna gitmesini engelleyen filtreler, zor bir görev üstlendiği için düzenli temizlik gerektiren makine parçalarından biri. Bu sebeple filtrenizi iki-üç ayda veya otuz yıkamada bir temizlemeniz gerekiyor. 

Her yıkamadan sonra kapak lastiğini silerek de filtre tıkanmalarına karşı önlem alabilirsiniz. Çünkü contaya sıkışmış herhangi bir cisim sonraki yıkamada filtreyi tıkayabilir.

Calgon kullanın kiri, kireci ve kokuyu önleyin!

Çamaşır makinelerindeki problemlerin çoğu düzenli bakımlarla halledilse de temizliğin de yetersiz kaldığı anlar var. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum iyonuna sahip kireçli sular çamaşır makinelerinin en büyük düşmanlarından biri. Kireçli suların uzun süreli kullanımı sonrasında çamaşır makinesinin çeşitli parçalarında arızalarla karşılaşmak mümkün. Kireçli suyun kullanıldığı bir makinede kir, kireç ve deterjan artıkları tamburun arkasında, filtrede ve borularda birikiyor. Çamaşırların kirli bir makinede yıkanmaması için suyun sertliğini düşürerek yumuşatan Calgon kireç önleyici kullanılması gerekiyor.

Filtre temizliği söz konusu olunca kullanıcılar genellikle çamaşır makinesi kireç filtresi gibi bir parça arayışına giriyor. Makinelerde böyle bir parça bulunmuyor. Ancak Calgon kireç önleyicinin 3’ü 1 arada formülüyle etkili bir kireç filtresi gibi davrandığını belirtmekte yarar var. 

Kireç, yıkama sırasında çamaşırlara zarar vererek onların ömrünü kısaltıyor. Kıyafetlerin doğal ve yumuşak dokularını bozarak sertleşmesine neden oluyor. Hem çamaşırlarınızın hem de makinenizin ömrünü uzatmak için Calgon’un 3’ü 1 arada kireç önleyici formülünü kullanabilirsiniz. Kiri, kireci ve kokuyu önleyerek kusursuz bir yıkama sağlayan Calgon, aynı zamanda deterjan kullanımını da azaltıyor. 

Calgon’u ister toz ister tablet şeklinde her yıkamada kullanabilirsiniz. Calgon 3’ü 1 Arada Kireç Önleyici Toz’u makinenin deterjan haznesine ekleyerek kullanabilirsiniz. Calgon 3’ü 1 Arada Kireç Önleyici Tablet’i ise iki farklı şekilde kullanmak mümkün. Sıvı deterjan kullanıyorsanız tamburun içine, toz deterjan kullanıyorsanız deterjan gözüne eklemeniz yeterli.