ÇAMAŞIR MAKİNESİ KAZAN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Çamaşır makineleri, kirli çamaşırları yıkama konusunda oldukça yoğun bir tempoya sahip. Dört kişilik bir aile haftada 5 kereden fazla çamaşır yıkıyor. Bu kirli çamaşırların getirdiği bakteriler zamanla makine içine yerleşiyor. Kireçli suyun da etkisiyle makinelerin temizlik performansı zamanla düşebiliyor. Hal böyle olunca çamaşırlardaki mikropları temizlemek gibi zorlu bir görevi üstlenen çamaşır makineleri de temizliğe muhtaç bir hale geliyor.

Çamaşır makinesi temizliğini birkaç farklı aşamada düşünürsek, en önemli aşamalarından birini kesinlikle kazan temizliği oluşturuyor. O halde gelin çamaşır makinesi kazan temizleme nasıl yapılır, detaylı bir şekilde inceleyelim.

Periyodik kazan temizliği

Kazan temizliğini farklı farklı şekillerde yapabilirsiniz. Günümüzde birçok çamaşır makinesi kazan temizleme programına sahip bir şekilde üretiliyor ve bu, büyük ölçüde işinizi kolaylaştırıyor. Devir sayısını ve su sıcaklığını kendisi ayarlayan bu programda çalıştırarak, makinenizin bakımını düzenli olarak yapabilirsiniz.

Özel olarak üretilmiş çamaşır makinesi kazan temizleme deterjanı bulunmuyor; ancak evde basit karışımlar hazırlayabilirsiniz. Tıkanıklık ve kireç temizliğinde sıklıkla kullanılan karbonat ve sirke karışımı iyi bir seçenek olabilir. Yarım su bardağı karbonat ve yarım litre beyaz sirkeyi karıştırarak çamaşır makinesi kazan temizleme tozu niyetine makinenizin deterjan haznesine ekleyebilir ve makinenizi çalıştırabilirsiniz. Makineniz kazan temizleme programına sahip değilse yoğun yıkama programlarından birini kullanarak temizlik işlemini gerçekleştirmek mümkün. Eğer ilk kez kazan temizliği yapıyorsanız makinenizdeki suyun renginden daha önce ne kadar kirli olduğunu anlayabilirsiniz.

Kazan temizliğiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da lastik contası ile ilgili. Lastik contaları nemin toplandığı yer olduğu için genellikle küf ve kötü kokunun kaynağını oluşturuyor. Kazan temizliği yaparken lastiğin arasına biraz limon suyu dökerek bu sorunun da önüne geçebilirsiniz. Makinenizin kazan temizliğini altı ayda bir yaparak hem çamaşırlarınızın daha iyi yıkanmasını sağlayabilir hem de makinenizin ömrünü artırabilirsiniz.

Calgon’la makineniz temiz yaşar!

Yukarıda bahsi geçen alternatif yöntemler makinenizde kısmi bir temizlik sağlasa da yüzde yüz bir sonuç vermiyor. Calgon, güçlü formülüyle makinenizin tüm ihtiyaçlarına tek başına cevap veriyor.

Sudaki mineraller ve deterjanlardaki sabunun birleşmesiyle çamaşır makinelerinde kireç oluşumuna sıklıkla rastlanıyor. Bu sorun genellikle sert sulara sahip bölgelerde görülüyor. Türkiye’deki suların yüzde 83’ünün kireçli olduğu düşünüldüğünde Calgon kullanmak makineniz için önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Bu noktada bir hatırlatma daha yapmakta fayda var: Çamaşır makinelerindeki kireç oluşumu, bakteri ve mantarlar için bulunmaz bir fırsat oluşturduğu için sağlığınızı da tehdit edebiliyor. Dolayısıyla ihmal etmemek ve söz konusu kireçlenmelerden kurtulmak gerekiyor. Calgon, makinenizdeki kireç oluşumuna engel olduğu gibi biriken kirler ve onların yarattığı kötü kokulardan da kurtulmanızı sağlıyor.

Calgon’un toz, tablet ve jel modellerinden size en uygun olanını seçerek kıyafetlerinizi eskisinden daha iyi yıkayan ve ilk günkü güzelliğine kavuşturan bir makineye sahip olabilirsiniz.  Calgon’un 3’ü 1 arada formüle sahip güçlü kireç önleyicisi Powerball Tablet’i tercih edecekseniz, tableti çamaşır makinenizin içine atarak kullanabilirsiniz. Calgon Power Toz kullanmayı düşünüyorsanız, deterjanın üstüne eklemeniz yeterli. Orta sertlikteki sulara sahipseniz 38 gr, yüksek sertlikteki sulara sahipseniz 76 gr toz Calgon kullanmanız gerekiyor.

Laboratuvar testlerindeki sonuçlara göre Calgon kullanılan bir makinede 54 yıkamanın ardından hiçbir kireç kalıntısına rastlanmıyor. Eğer siz de makinenizden daha yüksek bir temizlik performansı ve bakterilerden uzak bir yıkama bekliyorsanız mutlaka Calgon kullanın.