ÇAMAŞIR MAKİNESİ NASIL ÇALIŞTIRILIR?

 

Bir çamaşır makinesinden beklentiniz nedir? Yanıt, elbette kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimisi için hassas kumaşlara yönelik özel programlar çekicidir, kimisi için zorlu lekelerin altından kalkabilecek programlar... 

Fakat önceliğiniz her ne olursa olsun, çamaşır makinenizin performansı sahip olduğu özelliklerle ilişkili olduğu kadar, sizin onu nasıl kullandığınızla da direkt olarak ilişkilidir. Kullanım sıklığı, tercih edilen deterjan türü, suyun kireç oranı gibi farklı faktörler sebebiyle makinenizden alacağınız verim de değişebilir. 

Bu noktada başta acemi kullanıcılar olmak üzere herkes çamaşır makinesini en iyi şekilde kullanmak ister. Makinelerinizin maksimum performansta çalışabilmesi için birçok detaya hakim olmak gerekir. O halde gelin yıkama programlarından çamaşır makinesinin bakımına kadar en iyi performansı almak için çamaşır makinesi nasıl kullanılır birlikte inceleyelim.

Çamaşır yıkamanın altın kuralları

Çamaşır makinesi çalıştırmak, deterjan haznesini doldurup “çalıştır” düğmesine basmaktan ibaret değil; özen göstermeniz gereken bazı noktalar var. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi yıkama talimatları. Zamanla bembeyaz gömleğinizin grileştiğini veya canlı renklere sahip kumaşlarınızın solduğunu fark ediyorsanız, bu durum yıkama talimatlarını göz ardı ettiğiniz anlamına geliyor. Bu sebeple yıkamak istediğiniz kıyafetin etiketindeki talimatları mutlaka incelemelisiniz. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da renklilerle beyazların ayrılması ve benzer renklerin bir arada yıkanması. Koyu renklileri, pastel renklere sahip açık renklileri ve kot pantolonları birbirinden ayrı şekilde yıkamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle kot pantolonlar renk verme eğiliminde olduğu için diğer kumaşlardan ayrı bir şekilde ters çevrilerek yıkanması gerekiyor. 

Çamaşır makinesinde yıkanan kirli kıyafetler her zaman aynı masumiyete sahip olmayabiliyor. İnatçı ve ağır yağ lekelerine sahip kumaşların yıkanmadan önce özel işlem görmesi gerekiyor. Eskiden bu sorun bir gece önceden çamaşır suyuna batırma yöntemiyle çözülmeye çalışılsa da günümüzde çamaşır makinelerinin ön yıkama programları bu konuda en iyi çözümü sunuyor. 

Ön yıkama nasıl çalışır diye düşünüyorsanız çamaşırlarınızın yüksek ısıda uzun süre yıkanacağını bilmeniz gerekiyor. Bu program genellikle zor lekelere sahip beyaz kıyafetlerde uygulanıyor ve 60 ila 90 derece arasındaki sıcaklıklarda çalışarak iyi bir ön temizlik sunuyor.

Çamaşır yıkama programları

Çamaşırlarınızı ayırarak yıkamanız iyi bir yıkama için yine de yeterli değil. Çamaşır makinesinden en iyi performansı almak istiyorsanız yıkama programlarını da amacına uygun şekilde kullanmanız gerekiyor. Bazı hassas kumaşlar yüksek sıcaklıklarda deforme olabileceği için elde yıkama gerektiriyor. Özellikle ipek ve iplikli kumaşlarınızı hassas yıkama programı veya elde yıkama programında yıkayarak deforme olmalarının önüne geçebilirsiniz. 

Perde yıkama programı veya hızlı yıkama programlarını da kullanmak isteyebilirsiniz; ancak bu noktada kullandığınız suyun sıcaklığına dikkat etmeniz gerekiyor. İdeal su sıcaklığı ve devir sayısı korunamadığında çamaşırların zarar görmesi kaçınılmaz bir hal alıyor. Özetle keten ve kot gibi dayanıklı kumaşlar ile iç çamaşırı gibi ince ve iplikli yapıya sahip kumaşların birbirinden farklı tarzlarda yıkanması gerekiyor. Çamaşır makinesi kullanım kılavuzu sayfalarında bu konuyla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Calgon’la makineniz uzun yaşar

Çamaşır makinesi nasıl çalışır kısaca öğrendiyseniz tüm bu kullanım ipuçlarının işe yaraması için geriye tek bir detay kalıyor: Kireçli sudan korunmak. Kalsiyum ve magnezyum iyonlarının yoğun şekilde bulunduğu kireçli sular çamaşır makinelerinde kullanılırken hem makineye hem de çamaşırlara ciddi zararlar verebiliyor. Kısa vadede fark edilmese de zamanla çamaşır makinesinin rezistansında kireçlenme meydana getiren bu durum makineden alınan verimi de oldukça düşürüyor. Yüksek elektrik faturası veya arızalı bir makine kireçli suyun en önemli zararları gibi görünse de çamaşırlar üzerindeki etkisi de azımsanmayacak derecede önemli. 

Yıkadığınız havluların cildinizde sert bir his bıraktığını düşünüyorsanız, bu sorun büyük ihtimalle suyunuzun kireçli olmasından kaynaklanıyor. Kireçli suyun kötü etkilerinden korunmak için yapılması gereken en iyi şey ise kireç önleyici kullanmak. 

Calgon 3’ü 1 Arada ile suyunuzu yumuşatarak kireçten arındırabilir; bu sayede hem makinenizin uzun yaşamasını hem de çamaşırlarınızın temiz suda yıkanmasını sağlayabilirsiniz. 3’ü 1 arada formüle sahip Calgon ile makinedeki kirecin yanı sıra kiri ve kokuyu da önlemek mümkün. Eğer çamaşır makinenizin işini en iyi şekilde yapmasını ve kıyafetlerinizin bir zarar görmeden yıkanmasını istiyorsanız, düzenli olarak Calgon kullanmayı ihmal etmemelisiniz.