ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YÜN YORGAN NASIL YIKANIR?

 

Yastık kılıfları ve çarşaflar kadar olmasa da yün yorganların da belirli aralıklarla yıkanması gerekiyor. Yün yorgan yıkanır mı diye düşünüyorsanız, bu sorunun cevabı evet; fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Yün yorganların temizliğinde en etkili yöntem elde yıkama yöntemi olsa da büyük kapasiteli çamaşır makinelerinde de yün yorgan yıkanabiliyor. 

Yün yorgan nasıl yıkanır?

Makinede yorgan yıkama her zaman için mümkün olmasa da küçük yün yorganlar için oldukça pratik bir uygulama. Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.

Çamaşır makinesinde yorgan yıkamadan önce bazı püf noktaları öğrenerek eskisinden daha hijyenik bir yorgan elde edebilirsiniz. Şimdi gelin bu püf noktalarının üzerinden geçelim:

  • Yorganı makineye yerleştirdikten sonra yıkama programını dikkatlice seçmek gerekiyor. Bazı yeni model çamaşır makinelerinde yün yıkama modu bulunurken bazılarında bu özellik yok. Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullanılan deterjanın çeşidi ve miktarı. Normal kıyafetlerinizde kullandığınız toz deterjanların aksine yünlüler ve hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı deterjanları tercih etmeniz gerekiyor. Toz deterjanla yıkanan yün yorganların içinde deterjan artıkları kalarak alerjiye sebebiyet verebiliyor. Sıvı deterjan kullanırken de miktarı gereğinden fazla koymamaya özen göstermelisiniz. Deterjanı az miktarda koyarak yorganın daha kısa sürede durulanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yünler ıslandığında sertleştiği için yıkarken yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece yünleri kabartıp yorganınızın daha iyi görünmesini de sağlayabilirsiniz.
  • Yıkama işleminin ardından yorgandaki deterjan kalıntılarını yok etmek için iyice durulama yapılması gerekiyor. Deterjan ve yumuşatıcıların tamamen gittiğinden emin olmak için birkaç kez durulama işlemi yapabilirsiniz.
  • Yün, emici bir yapıya sahip olduğu için durulama sonrası çok ıslak bir hale gelebilir. Bunun için sıkma sırasında en yüksek devri kullanmanız gerekiyor. Bu sayede yorgandaki fazla suyu kolaylıkla atabilirsiniz.
  • Kurutma işlemini makinede yapmak yerine yorganı doğal yollarla kurutmayı deneyin. Yorganı makineden çıkardıktan sonra doğrudan güneş görmeyen bir zemine serebilirsiniz. Yün yorganların dışı kurumuş olsa bile içi hemen kurumuyor. Bu durumda yorganı uzun bir süre kurumaya bırakmak gerekiyor. Kurumayı hızlandırmak için yorganı belirli aralıklarla ters düz etmekte fayda var.

Yün yorganınızı makinede yıkamadan önce üzerindeki etikette yer alan kullanım talimatına göz atmayı ihmal etmemelisiniz. Yorganınız makinede yıkanmaya uygun değilse yapısında bozulmalar görülebilir. Öte yandan çamaşır makinesine gereğinden fazla yükleme yapmak, onun bozulmasına yol açabilir. Çok büyük yorganları makineye atmak yerine kuru temizlemeye verebilir veya elde yıkayabilirsiniz. 

Elde yün yorgan nasıl yıkanır?

Elde yorgan yıkamanın nasıl olduğunu merak ediyorsanız, bu işlemi de birkaç adımda tamamlamak mümkün. 

  • Öncelikle küvet veya genişçe bir kovanın içine ılık su doldurduktan sonra yorganı deterjansız bir biçimde suyun içinde yaklaşık bir saat bekletmeniz gerekiyor. 
  • Ardından yünlüler için özel üretilen sıvı deterjanları suda seyrelterek hafifçe yıkama işlemine geçebilirsiniz. Bol köpük altında narince yıkanan yorganı daha sonra durulamaya alabilirsiniz. 
  • Soğuk suda tüm deterjan kalıntıları gidecek şekilde birkaç kez duruladığınız yorganı kurumaya bırakabilirsiniz. 
  • Durulama sonrası, yorganı sıkmadan fazla suyun kendiliğinden akmasını beklemekte fayda var. 

Calgon’la makinenize iyi bakın!

Çamaşır makineleri yıkama yaparken kireçli şebeke sularını kullandığı için zamanla kumaşlarda deformasyona sebep olabiliyor. Yün gibi hassas kumaşlar kireçli suda yıkandığında yumuşaklığını kaybederek daha kabarık görünümünü kaybediyor. Calgon kireç önleyici kullanarak çamaşırlarınızı sert su yerine daha yumuşak suda yıkayabilirsiniz. 

Calgon, aynı zamanda çamaşır makinesinin parçalarında biriken kir ve deterjan kalıntılarını da önleyerek makinenin ömrünü uzatıyor. Eğer kiri, kokuyu ve bakteriyi makinenizden ve çamaşırlarınızdan uzak tutmak istiyorsanız Calgon 3’ü 1 Arada Toz veya Calgon 3'ü 1 Arada Tablet kullanabilirsiniz.