ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE SÜTYENLER NASIL YIKANMALIDIR?

Sütyenler Camasir Makinesinde Nasil Yikanmali

Güzel kokulu ve hijyenik kıyafetlere sahip olmak için iyi deterjanlar kullanmak kadar düzenli yıkama yapmak da gerekiyor. En çabuk kirlenen kıyafetlerin başında ise günlük olarak değiştirilen sutyen ve külot gibi iç çamaşırları geliyor ve bu çamaşırların yıkanmasına ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle yanlış yıkama sonucu kolaylıkla şekil değiştiren ve yapısı bozulan sütyenlerin nasıl yıkanması gerektiğini bilmekte fayda var. 

Çamaşır makinesinde sütyen yıkanır mı?

Sütyen ve külot gibi hassas kumaşlara sahip iç çamaşırlarının uzun ömürlü olması için uygun şartlarda yıkanması gerekiyor. Sütyenler genellikle makinede yıkanabilse de bazı özel kumaşların elde yıkanmasında fayda var. 

Örneğin ipek veya dantel kumaşlar narin yapılarından dolayı makinede yıkanırken kolaylıkla deforme olabiliyor. Bu gibi kumaşları elde yıkarken kullanılan suyun soğuk veya ılık olması, deterjanın ise ağartıcı içermemesi gerekiyor.

Makinede sütyen yıkama yanlış uygulamalara müsait olduğu için istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin sütyenleri diğer kıyafetlerle birlikte yıkadığınızda tekrar kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Böyle bir problemle karşılaşmamak için sütyen yıkama topu gibi aparatları kullanabilirsiniz. Sütyen yıkamak için tasarlanan ve şekil bozulmalarını önleyen bu toplar sütyenleri diğer çamaşırlardan ayırarak yıkamak için kullanılıyor. 

Sütyen yıkama topu nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız, kullanımı oldukça basit. İki parçadan oluşan bu aparatı kullanırken ilk olarak sutyeni küçük topun etrafına dolamanız, ardından bu haliyle büyük topun içine koymanız gerekiyor. Böylece sütyenin şeklini korumanızı sağlayan yıkama topunun kilidini kapattıktan sonra makineye yerleştirebilirsiniz. Ancak sütyen yıkama topuna birden fazla sütyen koymamanız gerekiyor. 

Sütyenleri sağlıklı bir şekilde yıkamak için sütyen yıkama filesi de kullanabilirsiniz. Yıkama topunda olduğu gibi sütyenleri diğer çamaşırlardan ayırarak bozulmasını önleyen yıkama filelerine birden fazla sütyen sığdırmak mümkün. Sütyenleri fileye yerleştirmeden önce kopçalarını bağlamak yeterli. Eğer fileyle yıkama yapacaksanız makinede havlu gibi ağır çamaşırların bulunmadığından emin olmanız gerekiyor. 

Sütyen yıkarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullanılan deterjanın çeşidi. Ilık suda yapacağınız yıkama sırasında ağartıcı ve alkol içermeyen kaliteli deterjanların kullanılması gerekiyor. Elinizdeki deterjanların sütyenler için güvenli olmadığını düşünüyorsanız bir miktar bebek şampuanı kullanmak da işe yarayabilir. 

Yıkamanın haricinde sütyenlerin nasıl kurutulacağı da önemli bir konu. Kurutma makineleri sütyenlerin şeklini ve yapısını bozacağı için bu uygulamadan kaçınmanız gerekiyor. Kurutmak için öncelikle bir havluyla sütyenin ıslaklığını almanız, ardından hava alan bir yere asmanız gerekiyor. 

Bazı sütyenler makineden çıktığında şekli bozulmuş olabiliyor. Böyle bir durumda sutyen henüz ıslakken normal şeklini vererek kurumaya bırakmanızda yarar var.

Sütyenler ne sıklıkla yıkanmalı?

Sütyenlerin iki veya üç kullanımdan sonra yıkanmaları gerekiyor. Ancak yaz aylarında terlemenin de etkisiyle çok daha çabuk kirlenen sutyenleri tek kullanımdan sonra yıkamakta fayda var. Ancak sürekli yıkanan sutyenlerin şekilleri ve yapısı bozulabileceğinden yedekli gitmekte fayda var. Sütyen kullanımındaki bu rotasyonla dinlenmelerini sağlayarak elastik yapılarının orijinal hallerine dönmelerini sağlayabilirsiniz. 

Calgon kullanın, hassas kumaşlarınız zarar görmesin

Hassas çamaşırlarınız zarar görmesin diye her önlemi alıyor; fakat yine de başarılı olamıyorsanız başka bir sorununuz olabilir: Sert su olarak da bilinen kireçli sularda yıkanan sutyen gibi hassas dokulara sahip çamaşırlar makineden zarar görmüş şekilde çıkabiliyor. Yüksek kalsiyum ve magnezyum oranına sahip sert suların kötü etkileri bununla sınırlı değil. Kireçli sular kirleri yeteri kadar çıkaramadığı gibi koku oluşumuna da sebep oluyor.

Kusursuz bir çamaşır temizliği ve uzun ömürlü bir çamaşır makinesi için Calgon kireç önleyici çeşitlerini kullanabilirsiniz. Sert suları yumuşatarak çamaşırların daha temiz bir suda yıkanmasını sağlayan Calgon 4’ü 1 Arada Toz veya Calgon 4'ü 1 Arada Tablet kullanarak hem makine parçalarının hem de hassas kumaşlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.