KİRECİN HAYATIMIZA ETKİLERİ

Kirecin Hayatımıza Etkileri

Kireç nedir, zararları nelerdir, nasıl önlenir?

Kireç, inşaattan dekorasyona, madencilikten su kaynaklarına kadar birbirinden farklı alanlarda sıkça karşılaşılan malzemeler arasında yer alır. Hayatın birçok noktasında kendisine yer edinmeyi başarmış bu yaygın içeriğin yararları olduğu kadar zararları da mevcuttur. 

Peki kireç nedir? Su sertliği ile aynı şey midir? Öyleyse nasıl çözülür veya önlenir? Evinizin değişik noktalarında karşınıza çıkan bu sorunla ilgili merak ettiğiniz tüm cevapları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kireç Nedir?

Kireç, en temel tanımıyla; beyaz renge sahip, inorganik esaslı bağlayıcı bir maddedir. Kireç taşının belirli derecelerde pişirilmesiyle elde edilen, havada veya suda katılaşma özelliği gösterir, bu özelliklerinden dolayı özellikle yapı ve dekorasyon alanında sıkça kullanılır.

Diğer yandan su içerisindeki bileşenler arasında yer alır ve suyun sertlik derecesini belirleyen faktörlerin başında gelir. “Sert su nedir?” sorusunun cevabı da doğrudan suyun içeriğindeki kireç oranıyla ilgilidir. 

Cevabı en çok merak edilen diğer bir soru da “Kireç asit mi baz mı?” sorusudur. Kireç, çoğu zaman kalsiyum oksit ya da kalsiyum hidroksitten meydana gelen, haliyle kalsiyum içeren inorganik mineraldir. Bu yüzden aslında bazdır. Oranına bağlı olarak farklı derecelere ayrılan su sertliğinin etkilerini yok etmek için kireç sökücü, kireç önleyici ya da kireç filtresi gibi ürünler kullanılabilir.

Kirecin Zararları Nelerdir?

Sert su, insan sağlığından kıyafetlere, makinelerden tarıma pek çok alanda çeşitli zararlara neden olabilir.

İşte sert suyun zararları:

  • Sert suyun, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kettle gibi elektrikli aletlere verdiği zararlar, zaman içinde giderek artar. Örneğin; çamaşır ve bulaşık makinelerinizin iç aksamında birikmesiyle suyun ısınmasını zorlaştırır. Deterjan, yumuşatıcı ya da parlatıcı gibi temizlik ürünlerinin etkisini azaltır. Çamaşır ve bulaşıkların düzgün bir şekilde yıkanmasını engeller. Nihayetinde elektrikli aletlerinizin işleyemez hale gelmesine sebep olur.

  • İnsan sağlığı üzerinde de doğrudan etkilere sahiptir.  Sudaki mineral oranını yüksek düzeyde artırdığı için zamanla böbrek taşı, eklemlerde kireçlenme, saç derisinde pullanma, ciltte kızarıklık, saçlarda kuruluk ve kırılma gibi problemlere yol açabilir.

  • Giysilerde beyaz lekelerin oluşmasına ve sert bir dokuya neden olur. Ek olarak mutfak eşyalarında da kısmen ya da tamamen renk değişiklikleri ve solma meydana getirir.

Kireç Nasıl Önlenir?

Sert su ile savaşmanın en etkili yolu her şeyden önce oluşumunu önlemektir. Böylece ne kıyafetleriniz ne sağlığınız ne de elektrikli eşyalarınız zarar görür. Su ile çalışan cihazlarda manyetik kireç önleyici gibi cihazları da piyasada bulabilirsiniz ancak bu ürünlerin kirece etkisi oldukça düşüktür. Çamaşır makinesi kireç önleyici içinse suyu yumuşatarak zararlı etkilerini ortadan kaldıran toz veya tablet gibi etkili ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Sonuç olarak milyonlarca kişi gibi siz de “Türkiye’nin suları kireçli mi?” diye merak ediyor ve bunun için ekstra önlemler almayı düşünüyor olabilirsiniz. Ülkemizdeki şebeke sularının sertliği düşünüldüğünde her zaman temkinli davranmanız hem kendi sağlığınız hem çevre sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu nedenle kireç önleyici ürünler, daima vazgeçilmezleriniz arasında yer almalıdır.

Kireç Nasıl Çözülür?

Kireç temizleme amacıyla kullanılan yöntemlerin başında kireç çözücüler gelir. Sıkılabilir veya püskürtülebilir formatlarda piyasaya sürülen ürünler, tencere, çaydanlık, çatal, bıçak, davlumbaz ya da armatür gibi kolayca kireç tutabilen yüzeyleri temizlemenize de yardımcı olur. Siz de kireç çözücüler sayesinde elektronik cihazlardan sağlığımıza kadar pek çok olumsuz etkisi olan kireçle başa çıkmaya başlayabilirsiniz.